codi bones pràctiques CPAC
 
Usuari
Contrasenya
 

Inici / Noticies

El cinema català perd públic
06/07/2018
L’Acadèmia del Cinema Català celebrava ahir la Festa d’Estiu i va fer públic un balanç del sector preocupant.

El sector audiovisual va celebrar ahir a la nit al palauet Albèniz de Montjuïc la Festa d’Estiu del Cinema Català, organitzada per l’Acadèmia, però de motius per a celebracions no n’hi ha gaires: baixen el nombre de produccions i la recaptació del cinema produït al país. Si el 2016 es van estrenar 65 produccions, i 49 el 2017, en el primer semestre del 2018 només hi ha hagut 19 estrenes (38 a finals d’any si es manté aquest ritme). Més preocupants són encara les xifres d’espectadors a l’Estat espanyol de les produccions del país: 63 milions el 2016, 37 milions el 2017 i 7 milions el primer semestre del 2018.

Isona Passola, col·legiada del CPAC i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català (ACC), comentava ahir al matí en una roda de premsa aquestes xifres preocupants i n’oferia una explicació: “La caiguda de la producció de TV3 ha estat letal per al cinema català. Els últims anys ha fet de motor de la indústria audiovisual i, quan no ha tingut recursos per produir, ha caigut el nombre de pel·lícules i les que s’han fet han estat més petites.”

Més públic en català

Isona Passola matisa que la gran recaptació del 2017 està relacionada amb els 18 milions de taquilla de Tadeu Jones 2, però igualment la xifra anual sembla que serà més baixa. També va destacar el 5% de recaptació del cinema rodat en català el 2017 (el 2016 només va ser un 1%), gràcies als èxits d’Incerta glòria Estiu 1993. També va posar èmfasi en l’expansió territorial del cinema català que promou l’ACC. El Cicle Gaudí 2018 ha portat 10 títols premiats a 33 municipis i l’han pogut veure 16.471 espectadors.

La presidenta de l’ACC va dir que tenen “hora demanada a la consellera” Laura Borràs, i espera que mantingui el compromís de Lluís Puig que la Generalitat aporti els diners que no s’han recaptat per culpa de la sentència del Tribunal Constitucional, que va tombar la taxa als operadors de telefonia. De moment, però, l’acadèmia ha perdut 110.000 euros dels 280.000 que li donava la Generalitat, que provenien de la taxa.

Malgrat aquestes xifres preocupants, ahir es va celebrar la Festa d’Estiu del Cinema Català. Els nous membres d’honor de l’acadèmia, que se solien nomenar abans dels Gaudí, es faran públics a partir d’ara en aquesta festa. Els distingits d’aquest any han estat Pere Aumedes, exhibidor lleidatà al capdavant del Circuit Urgellenc; Margarita Bernet, que ha treballat més de 40 anys de muntadora; l’actor Pep Cruz; el director de televisió i cinema Lluís Maria Güell, que ha exercit un mestratge important a TV3; l’animadora i dibuixant Pepita Pardell, i l’actriu Mònica Randall. El premi Pepón Coromina 2018, atorgat també per l’ACC, ha estat per a Carlos R. Ríos, director del D’A-Festival de Cinema d’Autor de Barcelona.Comparteix:  

<< Tornar

05.12.2018
Taula rodona: Cin-ètiques feministes

veure més

veure més

Nom
Email

CPAC Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya · Tel./Fax. 93 265 81 94 · · c/Casp 130, edifici COACB 08013 Barcelona   · disseny web· legal