codi bones pràctiques CPAC
 
Usuari
Contrasenya
 

Inici / Noticies

Tornem al cànon digital: els distribuïdors pagaran el cànon digital per compensar als autors
05/07/2017
El Govern espanyol regula la taxa per abonar drets de propietat intel·lectual per les còpies privades de les obres que puguin fer els usuaris amb el seu mòbil i altres suports.

Les còpies de vídeos, música i llibres que fan els usuaris privats per al seu gaudi exigeixen una compensació als autors d'aquestes obres. Davant la impossibilitat de vigilar les accions de cada persona amb el seu telèfon mòbil, els seus discos compactes, o un llapis de memòria, per exemple, existeix un cànon digital que hauran de pagar els fabricants a Espanya o els importadors que distribueixin aquests aparells als establiments comercials. Així ho va aprovar ahir el Consell de Ministres, després de la sentència del Tribunal Europeu (juny de 2016) i la consegüent anul·lació per part del Tribunal Suprem del pagament als autors amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat que va aprovar el Govern del PP i va entrar en vigor en 2012.

De tornada, doncs, a l'antic cànon digital, per a satisfacció de les societats que gestionen els drets d'autor. Espanya estava en una situació il·legal perquè era l'únic país del seu entorn on no es compensava als autors per aquestes còpies privades.

“El cànon és el millor model possible. En tots els països d'Europa, a excepció de Finlàndia, funciona aquest sistema. I a Finlàndia hauran de canviar-ho i ajustar-se a la normativa europea”, diu Antonio Fernández, director general de Adepi, l'organització que agrupa a les societats de gestió de drets.

El decret aprovat ahir té encara que passar per les Corts i desenvolupar-se en reglaments. “Entrarà en vigor a principis d'agost previsiblement”, confia Fernández. “Però el passat cal reclamar-ho en tribunals. Caldrà recórrer la falta de compensació per aquest temps de buit”, assegura. “Des de 2015 els professionals no reben compensació per les còpia privades. Érem l'únic país a Europa en aquesta situació. El cànon ho torna a engegar”, afegeix.

Els receptors de les compensacions econòmiques seran els autors de llibres o publicacions assimilades, de vídeos i àudios (així com els seus productors) i els editors. Les societats de gestió de drets d'autor hauran de constituir una entitat que vigili tot el procés i informe al Ministeri d'Educació i Cultura.

“No hi ha opció a més experiments a Espanya. L'anterior cànon va ser un desastre. El ministre ha explicat que estem advertits per la Comissió Europea. Poca broma. No podem demanar més Europa i ser els primers que ens saltem per la torera el reglament europeu”, es queixa Fernández.

Què va passar amb l’anterior cànon digital?
El sistema que va implantar el Govern del PP va disgustar a les societats de gestió. Els seus ingressos van caure de 115 milions d'euros en 2011, amb el sistema anterior, el cànon que va actualitzar Zapatero per incloure els nous suports del món digital, a cinc milions en els anys següents, amb el càrrec als pressupostos que va implantar Rajoy. Aquesta va ser la raó que tres d'aquestes entitats (Egeda, Vegap i Dama) van recórrer en 2013 el decret davant el Suprem.
L'alt tribunal va consultar al Tribunal de Justícia de la UE, que no li va trobar ajust en les lleis europees: “No garanteix que el cost de la compensació equitativa solament sigui sufragat pels usuaris de còpies privades”. En realitat ho pagava tothom atès que es carregava als Pressupostos Generals de l'Estat.

Llibres, música, vídeos i altres productes culturals
Segons els càlculs de l'Organització Mundial de Propietat Intel·lectual (OMPI), la mitjana al món que s’aporta amb el cànon digital és de és de 0,50 euros anuals per càpita; i l'europea 1,50 euros.

Amb aquesta aportació no solament es paga la música, vídeos i altres productes digitals que tant circulen en l'actualitat. També estan inclosos els llibres, molts dels quals es copien sencers o per parts sense que als autors els arribi gens per aquestes còpies privades. Passa també en l'àmbit universitari.

I no només llibres, el reial decret parla de “publicacions assimilades”. “Es tracta de revistes divulgatives, sobretot, que moltes vegades es queden sense exemplars en paper i circulen per la web. És alguna cosa minoritari, però la llei ha de regular-ho també”, sosté el director general de Adepi, l'associació que reuneix a les societats que gestionen aquests drets d'autor.


Hi ha una sèrie de requisits per a aquestes publicacions: han d'estar editades sota un mateix títol en sèrie contínua, numerades de forma consecutiva amb periodicitat mínima mensual i màxima semestral i han de tenir menys de 48 pàgines per exemplar.

Els preus del cànon digital

  • Per reproduir llibres: depenent de l'equip i la seva capacitat de còpies, es pagaran entre 4,50 i 5,25 euros per aparell.
  • Gravadores de discos: en funció de les seves especificitats tècniques entre 0,33 i 1,86 euros per unitat.
  • Reproduccions mixtes: hi haurà un preu depenent de si el disc és o no regravable, compacte o versàtil, que anirà de 0,8 euros per unitat a 0,28.
  • Memòries USB i unes altres: 0,24 euros per unitat.
  • Portàtils i altres dispositius amb pantalla tàctil (tablets): 3,15 euros per unitat.
  • Telèfons mòbils que puguin reproduir, música, discos o textos: 1,10 euros per unitat.
  • Discos integrats o no integrats en un equip idonis per a la reproducció de vídeos textos i fonogrames i altres continguts: entre 5,45 i 6,45 euros.

Quanties transitòries
Des de l'entrada en vigor d'aquest decret i fins que els reglaments es desenvolupin, s'han establert unes quanties que hauran de sufragar les distribuïdores que van des dels 5,25 euros per un escàner o impressora, els 0,33 euros per un disc compacte mixt o els 0,24 euros d'una memòria USB. Els telèfons mòbils (smartphones) es carregaran amb 1,10 euros per unitat.

Font: el PaísComparteix:  

<< Tornar

05.12.2018
Taula rodona: Cin-ètiques feministes

veure més

veure més

Nom
Email

CPAC Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya · Tel./Fax. 93 265 81 94 · · c/Casp 130, edifici COACB 08013 Barcelona   · disseny web· legal