codi bones pràctiques CPAC
 
Usuari
Contrasenya
 

Inici / Agenda

Visions Documentals: Joaquim Jordà i..., de Martí Rom
08/05/2018

Dimarts 8 de maig de 2018 a les 20h

Als Cinemes Girona (c/ Girona, 175. Barcelona)

Aconsegueix 2 entrades GRATIS al nostre sorteig a Facebook

Des que el 2012 vàrem iniciar Visions documentals hem programat més de 60 documentals que ens han permès debatre i reflexionar sobre diversos temes, sempre al marge del main stream i del discurs de valors dominants i que, precisament per això, hem volgut mostrar. En aquest cas, però, volem reflexionar sobre el documental mateix amb un treball gairebé desconegut: "Joaquim Jordá i...". Amb ell volem retre un homenatge tant al seu protagonista, Joaquim Jordá, com al seu autor, Martí Rom.

Joaquim Jordà (1935-2006) és probablement el pare, a casa nostra, del que avui anomenem documental de creació i un dels referents clau del cinema català de la segona meitat del segle XX. El seu nom està irremeiablement associat a l'"Escola de Barcelona", juntament amb Carles Duran, Gonzalo Suárez, Vicente Aranda, José María Nunes i Jacinto Esteva, amb el que Jordà va codirigir "Dante no es únicamente severo” (1967), considerada la pel·lícula manifest del moviment i model de les seves propostes renovadores. De tots ells, Jordá, és l'únic que es va mantenir fidel, fins al final, als pressupostos rupturistes d'aquell corrent i el que més influencia ha exercit sobre les joves generacions de cineastes.

Martí Rom, cofundador, amb Joan Martí Valls, de la "Central del Curt" i la "Cooperativa de Cinema Alternatiu" (1974-1982), va iniciar la seva carrera als anys 70, en plena dictadura franquista, amb una vocació claríssima de reivindicació d'una cultura nacional. Els seus documentals-entrevista amb Carles Santos (1981), Joan Perucho (1991), Palau i Fabre (1993), Leopoldo Pomés (1994), Llorenç Soler (1996), Ricard Salvat (1998), Miquel Porter Moix (2000), Joaquin Jordá (2001), Antoni Padrós (2004), Julieta Serrano (2007) i Joan Margarit (2008), entre d'altres, en són una bona mostra. De molts d'aquests personatges les úniques entrevistes filmades, com és el cas que ens ocupa, són les seves, convertides així en referents ineludibles per posteriors treballs sobre aquests personatges.

Amb un estil directe, sense concessions estètiques, gairebé de cine militant, Martí Rom, recull, a través de diverses entrevistes, la peripècia vital d'en Jordá des dels seus inicis a l'Escola de Barcelona i les seves idees sobre el que comporta fer cinema. Una reflexió que abasta des dels germans Lumière fins als nostres dies. Amb intervencions d'Esteve Riambau, autor del llibre "La Escuela de Barcelona", i els cineastes José Luis Guerín i Llorenç Soler, entre d'altres. Un document imprescindible per entendre l’obra d’un dels puntals del cinema independent a casa nostra.

Com sempre per la presentació i col·loqui posterior comptarem amb la presència del seu director.

+info                                        Veure tràiler                                  El cicleComparteix:  

<< Tornar

05.12.2018
Taula rodona: Cin-ètiques feministes

veure més

veure més

Nom
Email

CPAC Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya · Tel./Fax. 93 265 81 94 · · c/Casp 130, edifici COACB 08013 Barcelona   · disseny web· legal